Cinsellik ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların (CYBH) önemli bir kısmı kadınların anatomik yapıları gereği erkekten kadına çok daha kolay bulaşmakta, kadınlarda daha sinsi seyretmekte ve daha ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.CYBH, genellikle önlenebilir, sıklıkla belirti veren ve erken başvurulduğunda hasar oluşturmadan etkili bir şekilde tedavi edilebilen özel bir hastalık grubudur. Bu hastalıklar arasında bazılarının malesef kesin tedavisinin olmaması, korunmanın ne kadar önemli olduğu gerçeğini bir kez daha göstermektedir.
Devamını Oku
Jinekolojik muayene, pek çok kadın tarafından kabus olarak nitelendirilir. Bunun sebepleri; utanma duygusu, daha önce yaşanmış kötü tecrübeler ile çevreden duyulan abartılı ve yanlış bilgiler sonucunda oluşmuş haksız ön yargılardır. Utanma duygusu ise yersiz bir duygudur çünkü jinekolog için vajinal muayene yapmak normal boğaz muayenesi yamak ile eşdeğerdir ve önemli olan hastaya faydalı olabilme isteğidir.
Devamını Oku
Günümüzde ultrason cihazlarının yaygınlaşması sonucu jinekolojik ultrason hemen hemen her jinekolojik muayene ile eş zamanlı yapılmaktadır. Jinekolojik ultrason hiç bir zaman muayenenin yerini tutmaz. Her ikisi birbirini tamamlayıcı yöntemlerdir.
Jinekolojik ya da pelvik ultrason 2 yöntemle yapılabilir: Karından yapılan transabdominal ultrason ve vajenden yapılan transvajinal ultrason.
Devamını Oku
Rahim boynu (serviks) veya halk arasında daha çok söylenen şekliyle rahim ağzı rahmin vajenle ilişikte olan kısmıdır. Serviksin dış yüzeyini yassı epitel hücreleri döşerken, rahim iç boşluğuna açılan iç kanalını salgı yapan silindirik hücreler döşer. İkisi arasında bir sınır bulunur. Bu sınırdaki hücreler sürekli değişim halindedir. Bu aktif değişim nedeniyle buradaki hücrelerde atipik değişiklik olma riski daha fazladır. Nitekim, serviks kanseri en sık bu bölgeden çıkar.
Devamını Oku