Rahim Ağzında Yara Nedir?

Rahim boynu (serviks) veya halk arasında daha çok söylenen şekliyle rahim ağzı rahmin vajenle ilişikte olan kısmıdır. Serviksin dış yüzeyini yassı epitel hücreleri döşerken, rahim iç boşluğuna açılan iç kanalını salgı yapan silindirik hücreler döşer. İkisi arasında bir sınır bulunur. Bu sınırdaki hücreler sürekli değişim halindedir. Bu aktif değişim nedeniyle buradaki hücrelerde atipik değişiklik olma riski daha fazladır. Nitekim, serviks kanseri en sık bu bölgeden çıkar.

Puberte öncesi çocuklarda ve genç kızlarda serviksin dış yüzeyinin büyük bir kısmı salgı yapan silindirik hücrelerden oluşurken fizyolojik bir süreç sonucu buradaki hücrelerde yassı epitel hücrelerine değişim olur (metaplazi) ve silindirik hücreler sadece kanal içinde kalır. Eğer, üreme çağındaki kadında silindirik hücreler hala serviks dış yüzeyinde görülüyorsa buna ektropion ya da eversiyon (rahim boynu kanalının dışa dönmesi) denir. Yanlış olarak bu durum yara olarak isimlendirilir ve tedavi etmek adına gereksiz olarak yakılır veya dondurulur. Aslında bu fizyolojik bir süreçtir ve zamanla hücreler kendiliğinden yassı epitel hücresine dönüşebileceğinden bir müdahelede bulunmak gereksizdir. Ektropion hormonların etkisiyle oluşabilir ve bu nedenle gebelerde ve doğum kontrol hapı kullananlarda daha sıktır.
Rahim ağzında yara esas olarak erozyon denilen (veya eritroplaki) durumdur ve ektropiondan farkı yassı epitel hücresine dönüşmüş olan kısımdaki hücrelerde geçirilmiş enfeksiyon vb nedenlerle haraplanma söz konusu olmuştur. İşte gerçek yara budur ve tedavi edilmesi gerekir. Eğer, enfeksiyonla birlikte ise buna servisit denir. En sık servisit nedenleri, klamidya, gonore ve trikomonastır. Bu durumlarda serviksten bol iltihabi, bazen kokulu akıntı olur. Ektropion ise ancak iyileşmeyen veya sık sık tekrar eden vajina ve serviks enfeksiyonları ile birlikte ise yakarak (koterizasyon) veya dondurarak (kriyoterapi) tedavi edilmelidir.
Yarayı yakmak veya dondurmak oradaki hücreleri haraplamak ve bu şekilde alttan normal hücrelerin rejenerasyonu ile kendini tamir etmesine fırsat tanımaktır. Bu işlemi yapmadan önce mutlaka ve mutlaka smear almak gerekir. Aksi bir yaklaşım tıbbi bir hatadır. Hasbelkader buradaki hücrelerde bulunabilecek gözle görülmeyen kanser öncüsü değişiklikler atlanabilir. Eğer, smear alınır ve bu durum ortaya çıkarılırsa uygun yaklaşımla atipik hücreler de yok edileceğinden kanser gelişimi önlenir.
Yara ne gibi belirtiler verir?
Hiç bir belirti olmadan tesadüfen muayenede saptanabilir veya akıntı, ilişki sırasında kanama gibi belirtiler verebilir.
Akıntı en sık bulgudur. Hücreler salgı yapan hücreler olduğundan normal akıntıda bir artış görülebilir. Üzerine enfeksiyon eklenirse akıntı iltihabi, kötü kokulu olabilir.
İlişki sırasında kanama ya da lekelenme de buradaki hücreleri daha kırılgandır ve ufak bir sürtünme ile kanayabilir. İlişki sırasında kanama rahim boynu kanserlerinin de ilk belirtisi olduğundan bu tür şikayetlerinizde mutlaka doktora başvurmalı yakın zamanda alınmış smear testiniz yoksa aldırmalısınız.

Rahim ağzında kist bulunması ne anlama gelir?
Rahim ağzındaki kistler Nabothy kistleri olarak adlandırılır. Rahim ağzı yaraları bölümünde anlatıldığı gibi rahim ağzındaki salgı yapan silindirik hücrelerzamanla yassı epitel hücrelerine dönüşür. Salgı yapan hücreler girintiler halindedir. Bu girintilerin giriş ağzının yassı epitel hücreleriyle kapanması sonucu salgı yapan hücreler içeride hapsolur. Salgılama devam ettiği sürece dışarı akış olmadığından kistik bir yapı oluştururlar.
Kadınların çoğunda bulunur ve bir belirti vermezler. Patolojik bir anlamları yoktur, dolayısıyla tedavi edilmesi gereken bir durum olarak kabul edilmez. Çok büyürlerse koter ile patlatılıp yakılabilir ancak şart değildir. Ancak, anormal görünümler gösterirlerse kolposkopi ile değerlendirmek gerekebilir.